Beschut wonen

In beschut Wonen krijg je de nodige begeleiding gekoppeld aan een verblijf in één van de Pro Mente-woningen te Sint-Niklaas. Er zijn 8 groepswoningen in Sint-Niklaas, van grootte variërend tussen 3 en 9 bewoners. Daarnaast zijn er ook 19 studio’s beschikbaar.

Je deelt een huis met andere personen, maar hebt minstens een eigen kamer ter beschikking. Mogelijks heb je ook eigen sanitair of kan je in een van de studio’s verblijven.

Vaak is het een tijdelijke tussenstap op je weg naar (opnieuw) zelfstandig wonen, soms is het een oplossing voor langere termijn.

Je hebt een persoonlijke begeleider die jouw herstelproces mee ondersteunt waar nodig. Hij/zij helpt je bij het verbeteren van je levenskwaliteit en bij het verkrijgen of behouden van je plaats in de samenleving. Afhankelijk van je zorgnoden, kan men begeleiding bieden op verschillende domeinen: wonen, werken, leren, recreëren, huishouding, administratie, budget, lichamelijke en psychische gezondheidszorg, sociale contacten, juridische en justitiële begeleiding, mobiliteit, zingeving, …

Je bepaalt samen met je begeleider de doelen waaraan je wilt werken en de aanpak.  Dit alles wordt genoteerd in een begeleidingsplan dat jullie samen opstellen en regelmatig evalueren.

Op het vlak van je psychische gezondheid werken jij en je begeleider samen met een psychiater en een huisarts die je zelf kiest.

Het behouden of opbouwen van een (hulpverlenings)netwerk rond jou is één van de hoekstenen van de begeleiding. Waar nodig werken jij en je begeleider dan ook samen met diensten zoals thuisverpleging, gezinshulp, poetsdienst, klusjesdienst… Ook je familie of andere naasten kunnen waar nodig en wenselijk een rol spelen in de ondersteuning van jouw herstel.

Meer lezen over de begeleiding? Lees de Begeleidings- en verblijfsovereenkomst TLZ Noord die we afsluiten met cliënten die starten in beschut wonen.